Blog

Blog yönetimi

İmalat, bütçemi aşarsa ne yapmalıyım?

Kategori:
Beğen:
Beğenme:
Eklenme:
20-10-2018

Kendi inşaatınızın yapımında bazen hatalı hesaplama bazen de ekonomik şartlar dolayısıyla evdeki hesap çarşıya uymaz. 

Bu gibi durumlar için aslında inşaat sürecine başlamadan önce 2. ve 3. planlarınız olmalıdır. Bütçe sorunu genelde inşaat muhasebesini kendiniz takip ediyor veya müteahhide  aşamalı ödeme yapıyorsanız yaşarsınız. Bütçeyi aşma sürecinizin ne olduğu ve nerede hata yaptığınız ayrı bir konudur. Ancak  bu uyumsuzluk söz konusu olacağını anladığınız zaman neler yapabileceğiniz konusunda bir kaç fikir verelim.

Öncelikle bütçeyi aşacağınıza ne zaman kanaat getirdiğiniz ilk etkendir. İkinci etken ise yapacağınız yapıyı kullanma ihtiyacınızdaki aciliyettir.

Eğer yapı daha kaba inşaattayken durumu fark ettiniz ve yapıyı kullanmak zorundaysanız ve planlarınız buna müsaade ediyorsa ; geçici olarak kat  azaltmak bir çözüm olabilir. Yapının tamamını yarım bırakmak yerine belli bir kısmını tamamen bitirerek o bölümüne kullanma izni alacak şekilde bir proje tadilatı yaptırmanız mümkündür.

Böylece hem bütçenizi zorlamaz hem de yapıyı kullanmaya başlarsınız.

Diğer bir çözüm ise; eğer yapı çok daireli ise dairelerden bir kısmını iş karşılığı vererek yapıyı başka bir müteahhit veya kalfa üzerinden tamamlamaktır. Böyle yaparak belki bir kaç daire kaybedersiniz ancak istediğiniz süreçte yapıyı kullanmaya başlarsınız. Bu çözümde başka bir ek çözüm ise eğer gelir sisteminiz uygun ise bu verdiğiniz daireleri kredi çekerek geriye alabilirsiniz..

Bir çözüm bulmadınız ve yapıyı zamana yayarak tamamlamak istiyorsanız bir kaç teknik konuyu hatırlatalım;

  1. İnşaat ruhsatınızın süresi 5 yıl olup; 5 yıl sonunda iskan almazsanız ruhsat uzatma işlemi yapmak zorundasınız. Bu gibi durumlarda yönetmelik değişikliklerinin getireceği risklerle karşı karşıya kalabilirsiniz.
  2. İnşaatınız hangi aşamada olursa olsun yapabiliyorsanız bir an önce çatısını kapatmalı ve  mümkünse dış duvarlarını örerek dış sıvasını yapmalısınız. Böylece taşıyıcı sistemi kış şartlarından ve doğal olarak muhtemel korozyon riskinden korumuş olursunuz.
Etiketler:
Henüz yorum yok...
Yorumunuzu bırakın
46797

Karakter Sınırı 400