Blog

Blog yönetimi

Yapımın enerji dostu olması için neler yapabilirim?

Kategori:
Beğen:
Beğenme:
Eklenme:
2-10-2020

Günümüzde dünyanın en önemli sorunlarından birisi enerjidir. Bir çok ülke gibi bizim imar kanunumuza da yavaş yavaş giren enerji dostu yapı özellikleri belli projeler dışında halen çok benimsenmemiştir. Tüketim alışkanlıklarımız malesef ilk maliyetlerin artması konusundaki tercihlerimizi engellemektedir.

Ancak özellikle son yıllarda bu konuda ciddi bir uyanış söz konusudur. En azından mimar olarak görüştüğümüz müşterilerden bu konularda soruların arttığını söyleyebiliriz.

Enerji dostu aynı zamanda doğa dostudur. Az enerji tüketip doğaya az zarar veren yapılar gelecekte çok daha değerli olacaktır. Bu noktada sürekli araştırmalı ve uygulanabilirlik testleri yapmalıyız. 

Peki yapımızda bu konuda neler yapabiliriz?

Öncelikle enerji anlamında yapımızın en önemli giderleri, elektrik, su ve ısıtmadır. Bu konularda doğru çözümlerle yapınızın giderlerini ciddi anlamda azaltmak mümkündür. 

Elektrik:

Özellikle müstakil yapılar için rüzgar ve güneş en önemli enerji kaynaklarımızdır. Kurulacak bir tesisat sistemi ile şehir şebekesine alternatif bir kaynak sahibi olmak eskisinden çok daha kolay ve uzun ömürlü olabilir.

Özellikle ülkemizin konumu itibari ile hemen her bölgede belli sürelerle solar sistemlerden ihtiyacımızın en az yarısını karşılamak mümkündür. Solar sistemde her geçen gün gelişen güneş panel ve akü sistemleri daha ekonomik ve uzun ömürlü tesisatlar kurmaya olanak vermektedir. Genel olarak bilinen monokristal ve polikristal paneller dışında, daha az güneşte enerji üretebilen halfcut paneller, esnek ve yarı esnek paneller, ve bina cam kesimlerinde kullanılabilecek saydam paneller bulunuyor. Solar sistemde depolayarak kullanım yanında, depolamadan üretilen elektriğin direk kullanılması da tercih edilebilir. Depolamadan kullanım çok daha ekonomiktir. 

Solar sistemle ilgili enerji fazlasının şebekeye satışı ile ilgili kanuni düzenlemeler de mevcuttur.

Su:

Geçmişte çok dikkat etmediğimiz ancak günümüzde "savaşlarından" bahsedilen su hem mali açıdan hem de dünyanın geleceği açısından insanları tedirgin etmektedir. Yapılarımızda bu konuda yapılabilecek en kolay ve ekonomik çözüm yağmur suyu toplama sistemi kurulmasıdır. 23 Ocak 2021 tarihli planlı alanlar imar planı değişikliği ile 2000 m2 den büyük yapılarda yağmur suyu toplama projesi zorunluluğu getirilmiştir. Bunu uygun alanı olan küçük yapılarda da uygulamak mümkündür.

Zemin ve bodrumda yeri olmayan yapılar, yapmur sularını çatı arasına yerleştirlecek bir su deposuna pompalayabilir. 

Isıtma:

Özellikle kışın uzun sürdüğü şehirlerde ısıtmaya ayrılan bütçeler oldukça kabarıktır. Yapılarımızda ısıtma için kullandığımız kalorifer veya yerden ısıtma tesisatlarımız dış kaynaktan gelen su kazan veya kombilerde ısıtılarak sisteme sıcak su basılması ile çalışır. Doğalgaz veya elektirk harçayarak yapılan bu ısıtma işleminde kulllanılan enerjiyi azaltmak için( yani daha az ısıtma işlemi yapmak için)  cihazlara giren suyun daha sıcak olması gerekir.

Bunun için çokta maliyetli olmayan bir çözüm vardır. Toprağın donma derinliği 90 cm olarak kabul edilir.  Bu derinliğin altına inildikçe toprağın ısısı artar . Yapılarımızda ısıtılacak suyu cihazlara göndermeden önce yeraltında belli bir uzunluktaki borularda gezdirerek, doğal bir ön ısıtma yapmak mümkündür. Böylece bir kere yapılacak bir maliyetle tesisat çürüyene kadar yakıt giderinde bir ekonomi yapılmış olur.

Isı yalıtımı:

Isı yalıtımı tasarımdan başlar. Yapının yönüne uygun bir tasarım ile yapı için emaksimum güneş almak ve soğuk yönlerde minimum pencere açmak mümkündür. Yapılarda pencerelerden geçen ısı uvarlardan geçen ısıdan onlarca kat fazladır. Bu yüzden kış şehirlerinde özellikle doğru pencere boyutu seçimi, duvarlardaki ısı yalıtım malzeme ihtiyacını da azaltır.

Ayrıca  yapıda yerden ısıtma yoksa tabana kadar pencere yapımı ısıtma enerji harmcamasını artıracaktır. Çünkü petekle ısıtma sisteminde mantık, pencerelerden geçecek soğuk havanın altan yükselen ısı perdesi ile ısıtılarak içeriy alınmasıdır. Pencerelerin yanına yerşeltirilen petekler çok daha az fayda göstereceğinden, mekanları ısıtmak için daha fazla enerji harcamak gerekir.

Isıtma için gereken enerjinin azalması, aynı  daha iyi ısı yalıtımı yapılması ile mümkündür. Isı yalıtım tercihlerimiz genelede kanunlarda belirtilen asgari yükümlülüklerden ibarettir. Ancak maliyet olarak çok küçük farklarla yalıtım kalınlığını bir kez artırarak yapı ömrü boyunca ısıtma enerjisi ihtiyacı azaltılabilir.

Henüz yorum yok...
Yorumunuzu bırakın
73232

Karakter Sınırı 400