Blog

Blog yönetimi

İnşaat ruhsatı nasıl alınır?

Kategori:
Beğen:
Beğenme:
Eklenme:
2-10-2020

İnşaat ruhsatı belli bir mantık zinciri ile alınır. Öncelikle imar durumunuz, bir mimarla ve bir müteahhitle anlaşmış olmanız gerekmektedir.

İmar çapını aldıktan sonra anlaşma yaptığınız mimar mimari projeyi hazırlayarak, kendisine verilen bir panelden inşaatınızın yibf (yapıya ilişkin bilgi forumu) kaydını gerçekleştirir. Bu aşamada mimara yapı sahibi ve müteahhit bilgilerini ulaştırmanız gerekmektedir.

YİBF kaydından sonra mimari proje hazırlanarak, inşaat ruhsat dosyası evraklar anlamında tamamlanır. Belediyeye yapılacak resmi başvuru sonrası dosyanın ve yibf kaydı doğru ise, belediye de aynı paneldeki kendi yetkisi ile projeyi onaylayarak Yapı Denetim Havuzuna yönlendirir.

Sistem otomatik olarak işinize bir Yapı Denetim Firması atar. Bu atamanın gerçekleştiğini mimar ve yapı denetim panelden görebilir. Zaten yapı denetim firma yetkilisi size ulaşacaktır.

İnşaat ruhsatı ile ilgili dosyanızı  belirlenen yapı denetim kuruluşuna götürerek, onlarında kendi evraklarını hazırlamasını istersiniz. Yapı Denetim Firması , kendi belgelerini hazırlarken dosyayı da inceler. Aynı zamanda mimari projeyi inceleyerek onaylar ve dosyayı belediyede incelemeye hazır hale getirir.

Bu aşamadan sonra belediyede proje inceleme süreç başlar. Önce mimari proje onaylandıktan sonra diğer projelerin incelenmesine başlanır. Projelerde eksiklik veya hatalar varsa müellifleri tarafından tamamlanarak onay almaları sağlanır. 

Tüm projeler incelenip onaylandıktan sonra artık ruhsat hazırlanma süreci başlar. Bu süreçte yapı denetim ve ruhsat bedellerini ödenir ve ruhsat evrakı düzenlenir.

Arsa sahibi, müteahhit, proje müellifleri ve yapı deneyim yetkililerinin ruhsat evrakını imzalamalarından sonra , idare onayı ile artık ruhsat işlemi tamamlanmış olur.

Not: inşaat ruhsatı aldıktan sonra 2 yıl içinde inşaata başlamazsanız yapılan işlemler çöpe gider.

Henüz yorum yok...
Yorumunuzu bırakın
45696

Karakter Sınırı 400