Blog

Blog yönetimi

İnşaatımı kendim yapabilir miyim?

Kategori:
Beğen:
Beğenme:
Eklenme:
8-12-2019

Bir çok müşterimiz bu soruyu defalarca ekibimize sormuştur. Ancak soru bir izin almaktan veya yapabilirsin demekten daha derin cevaplar içerir.

Öncelikle kendi inşaatınızın müteahhidi olmak konusundaki makalemizde nasıl yetki alınabildiğini anlatmıştık. İnşaat yapmak zor ve sabır gerektiren bir uzmanlık sürecidir. Tabi ki herkes kendi inşaatını yapabilir. Resmi olarak yetki belgesi aldıktan sonra yeterli bütçeye sahip olduktan sonra buna engel yoktur.

Ancak bu sürece başlamadan önce ya çok araştırmalı yada kısa bir müteahhitliğe giriş eğitimi almalısınız. Çünkü inşaat işi hata kaldırmayacak kadar maliyetli ve tecrübe gerektiren bir süreçtir. Bu sürece girmeden önce şu konuları söylemeliyiz;

  • Proje okumayı bilmiyorsanız sorumluluğunu aldığınız imalatın doğruluğunu nasıl anlayacaksınız?
  • Aldığınız malzemenin gereken malzeme olduğunu nasıl anlayacaksınız?
  • Anlaştığınız ustanın gerçekten iyi  iş çıkaracağına sadece tavsiyelere güvenerek emin olmak zorundasınız.
  • Ustalarla nasıl  ve hangi sırayla anlaşacaksınız?
  • Usta bir noktada işi bırakırsa ne yapacaksınız?
  • Anlaştığınız ekip, inşaat sahasına ustalık belgesi olmayan ve sigortasız bir çalışan getirdiğinde nasıl anlayacaksınız?
  • İmalar sırasına göre malzeme teminini aksatmadan gerçekleştirebilecek misiniz?
  • Yapı muhasebesi konusunda bilginiz var mı?
  • İş ve işçi güvenliği konusunda bilgi ve tecrübeniz var mı?
  • İnşaat sahasında herhangi bir iş kazası olduğunda ne yapacaksınız? 
  • Tadilat yapılamayacak bir imalat hatası olduğunda bunun yıkılıp yeniden yapılması için ek bütçe ayırdınız mı?

İnşaat işi yapanların eminiz bunlara ekleyeceği onlarca soru olacaktır. Bunları inşaatınızı kendiniz yapmayın diye yazmıyoruz. "Neyle karşılaşacağınızın farkında mısınız?"  diye uyarıyoruz.

Bu güne kadar tek inşaat için kendisi yapmaya girişip, müteahhitlerden aldığı fiyatın altında maliyet çıkaran kişilere pek rastlamadık. Çünkü inşaat konusuna hakim olmayan girişimciler , özellikle belli işçilik ekipleri tarafından kullanılmaya ve sömürülmeye müsait olurlar. Karşınızda işi bildiğini iddia eden bir usta var ve si bilmiyorsanız ona güvenmek zorunda kalırsınız. Bu da çoğu zaman anlaşmazlıkla biter..

Ancak amacınız müteahhitliği öğrenmek ve devamlı yapmak ise zaten yukarıda bahsettiğimiz süreçleri yaşamak zorundasınız. Önemli konularda müteahhitlik eğitimi alsanız bile bir çok spesifik sorunla karşılaşacak ve kendiniz çözüm üretmeyi öğreneceksiniz.

Kendi inşaatınızı yapmayı planlıyor ve bunu meslek haline getirmeyi düşünmüyorsanız, mutlaka bu makalemizi dikkate alın ve riskleri halen bu işi yapan bir firmaya satın deriz.

Etiketler:
Henüz yorum yok...
Yorumunuzu bırakın
13789

Karakter Sınırı 400