Blog

Blog yönetimi

İskan ruhsatı nasıl alınır?

Kategori:
Beğen:
Beğenme:
Eklenme:
29-10-2018

İnşaat ruhsatı alarak imalatı tamamlanan her yapı, kullanabilmesi için remi olarak iskan yani kullanım ruhsatı almalıdır. Çünkü yönetmelikler gereği ( af durumları dışında) bir yapının kullanılması, elektrik ve su abonelikleri alması, altyapı hizmeti alması ve varsa işyeri açma ruhsatı alması için iskan ruhsatına ihtiyaç vardır.

İskan ruhsatı ne zaman alınır?

İnşaatınız var olan inşaat ruhsat süresi içinde , ruhsat eki projelere uygun olarak tamamlandığında artık iskan ruhsatı işlemi başlayabilir. İskan ruhsatı için inşaat ruhsatı veren idareye bir dilekçeyle başvurmanız gerekir. Bu başvuru sürecinde önemli olan bir konu da inşaat yapım aşamasında çalışan işçilerin sigorta primlerinin ( yapılacak bir hesapla belirlenecek limitler kadar) yatırılmış olması gerekmektedir. İdare iskan işlemini tamamlamadan önce SGK ile bu konuda bir yazışma yapar.

Yapı tamamlandığında önce yapı denetim  firması ön kontrolünü yapar ve gördüğü eksiklikleri tamamlamanızı ister. Bu aşamadan sonra İlgili idare kontrol teknik elemanları miamr ve mühendisler yapıyı projeye uygunluk konusunda detaylı inceler. Onlar da varsa eksikler size bildirerek tamamlamanızı ister. Herhangi bir eksik kalmadığı aşamada iskan ruhsatı haırlanır ve ilgili tarafların imzası istenir.

İskan ruhsatı almazsam ne olur?

Öncelikle  iskanı alınana kadar her bina inşaat niteliğindedir. İskansız bir binada yaşayan veya kullanan insanlar inşaat alanında gezen bireyler gibidir. Herhangi bir kaza anında arsa sahibi, müteahhit, yapı denetim kuruluşu ve şantiye şefi yükümlülük altına girer.

Ayrıca daha önce belirttiğimiz gibi abonelikleri gerçekleştiremezsiniz. Ayrıca; yapı denetim firması ve şantiye şefi ile belli süreler için sözleşme yaparsınız. Bu süreler dahilinde iskan ruhsatı alınmaz ise  bu 2 hizmet için de ek maliyet çıkacaktır. Ayrıca müteahhidiniz de yapıyı tamamladıktan sonra iskanın alınmasını ve sorumluluğunun tamamlanmasını isteyecektir.

İskan alınmama ve bu 3 yapı sorumlusu ile uzlaşmamanız durumunda yukarıda bahsettiğimiz kaza riskine karşı muhtemelen istifa edeceklerdir. Bu durumda yapı halen inşaat olduğu için ilgili idare tarafından mühürlenir ve giriş yasaklanır.

Etiketler:
Henüz yorum yok...
Yorumunuzu bırakın
80640

Karakter Sınırı 400